Hur du väljer första fastigheten

Att börja med fastigheter är det många som drömmer om. Varför är det så? All data och historik visar på att fastigheter är ett av de vanligaste sätten att bli rik på.

Välja första fastigheten att köpa

Du kan börja med ett enkelt enfamiljshus och bygga dig uppåt. Alla kan börja med fastigheter, om man har disciplin och arbetar hårt.

Vilken typ av fastighet ska man börja med?

Du måste kunna krypa innan du kan gå, du måste kunna gå innan du kan springa. Ska vi översätta det till fastighetsbranschen så betyder det att du ska börja med enfamiljshus. Vad är då ett enfamiljshus? Oftast består det av tre sovrum, två badrum och befinner sig i ett stadsdel för arbetarklassen.

Priset på huset bör ligga kring medianen eller precis under, där finns flest möjligheter att hyra ut dessutom finns köpkraften att köpa huset. Detta minskar risken, skulle du ha fel i din kalkyl så kan du lätt sälja huset igen och göra en exit. Dels är efterfrågan stor på enfamiljshus eftersom marknaden är större och privatpersoner köper hus via sina känslor, dels är stadsdelen attraktiv för köpare. Därför kan vi dra slutsatsen att enfamiljshus har lägst risk av alla fastighetstyper, men skalbarheten är sämre liksom avkastningen. Kostnaderna blir högre per hyresgäst och arbetstiden likaså.

Om du tycker det verkar för riskfyllt att investera direkt i fastigheter så kan du istället gå ihop med andra privatpersoner och finansiera fastighetsprojekt. Hos svenska plattformen Tessin.com kan du investera i fastigheter och få 7-13% ränta om året. Du bestämmer själv vilket fastighetsprojekt du ska satsa på och du slipper allt jobb med med projektering och förvaltning.

Vart ska du investera?

Om du ska investera i fastigheter är läget det allra viktigaste, det handlar alltid om läget. Fastigheter kan, trots att de ser identiska ut, ha olika värden baserat på läget.

Som fastighetsägare vill du såklart ha bästa läget, men hur vet var bästa läget är? För dig som investerar i fastigheter är bästa läget alltid där det finns stört efterfrågan på att hyra. Denna efterfrågan brukar hänga ihop med stabiliteten i den lokala ekonomin.

Vad är då en stabil lokal ekonomi? Normalt sett innebär det stabila och diversifierade arbetsgivare, butiker och affärer som går bra samt stabil eller växande befolkning i orten/staden.

Fastighetsförvaltning är viktigast

Sist men inte minst så hänger investeringen på hur duktig du är på att sköta fastigheten.

  • Hur du själv underhåller och repararar
  • Hur du hanterar personal och underleverantörer
  • Hur du håller i kostnader
  • Om du kan hitta sätt och öka hyresintäkter och kassaflöde

Så gå ut och titta på hundra fastigheter, bland dessa kommer du antagligen hitta en deal som passar dig och dina planer. Lycka till!

Läs om hur du kan starta fastighetsbolag här.