Starta fastighetsbolag

Det finns många saker att tänka på om du är intresserad av att starta upp ett fastighetsbolag. Till att börja med kommer saker och ting att ta tid, speciellt när det handlar om fastighetsmarknaden.

Starta fastighetsbolag

Idag är det ytterst få fastigheter som läggs ut på försäljningssidor eller annonssajter och det bästa är att hitta fastigheter genom kontakter. Om du är ny på marknaden kan det vara en god idé att fokusera på att nätverka under den första perioden. Inom sinom tid kommer du att hitta ett objekt som är lämpligt och tillgängligt.

Om du tror att det kommer bli svårt att bygga upp ett kontaktnätverk så kan du istället gå ihop med andra privatinvesterare och investera i fastigheter via Tessin.com. Där kan du själv välja vilka fastighetsprojekt du vill investera i och sedan få en årlig ränta på cirka 7-13%.

Vad är ett fastighetsbolag?

Enkelt förklarat kan man säga att ett fastighetsbolag är ett bolag som tjänar pengar på förvaltning och ägande av olika fastigheter. Det kan handla om allt från kommersiella lokaler till butiker, industrilokaler eller bostadslägenheter.

Fastighetsbolaget kan äga några få eller ett större antal lokaler och har blivit ett mycket populärt alternativ för den som vill ha stabila intäkter och kassaflöden. Stabiliteten kommer i olika former, men främst från hyror som företag eller privatpersoner betalar in.

Hur startar man ett eget fastighetsbolag?

Processen att starta ett eget fastighetsbolag är lång, men inte omöjlig. Som tidigare nämnt är det första steget att se till att nätverka, så att du kan hitta ett lämpligt objekt. Här är det viktigt att ha i åtanke att ett lämpligt objekt inte alltid är detsamma som drömfastigheten som du alltid längtat efter. Att köpa en fastighet är mycket kostsamt och du behöver se till att ha koll på finansieringen.

Många som väljer att ge sig in i fastighetsbranschen har redan förmögenheter på andra ställen. Gäller det en mindre fastighet som redan är uthyrd till diverse hyresgäster kan du i många fall få ett banklån beviljat. Genom att börja smått riskerar du inte lika mycket när du lär dig om de fallgropar som finns på marknaden.

Du behöver även se till att välja en bolagsform. Den bolagsform som du går vidare med registrerar du sedan hos Bolagsverket. Till Bolagsverket kan du också vända dig om du har frågor gällande registrering, uppstart eller avslut av företag.

Att äga hyreshuset via ett aktiebolag

Om du inte vill köpa fastigheten som privatperson kan du istället välja att köpa huset via ett aktiebolag eller ett aktiebolag som ingår i en koncern. Principen är i stort sett densamma. Fastigheten kommer att fortsätta fungera som en näringsverksamhet, men skillnaden är att aktiebolaget kommer att kunna ansöka om lån som juridisk person. Det innebär att din privata ekonomi inte kommer att bli påverkad av varken lånet eller ansvaret över återbetalningen.

Att låna som aktiebolag kan dock innebära en del krav och villkor från banken. Det är t.ex. inte ovanligt att banken erbjuder en lägre belåning (endast runt cirka 60 %) och att du som privatperson ändå behöver gå in som borgensman.

Varför investera i hyresfastigheter?

Det finns helt klart många fördelar med att investera i fastigheter och kanske är det just därför som alternativet är så attraktivt.

  • Du får ett jämnt och stabilt kassaflöde varje månad
  • Du får en investering som inte är lika oförutsägbar
  • Du har möjlighet att låna pengar skattefritt av banken
  • Du kan ta del av en riskjusterad och god avkastning med hjälp av hävstången
  • Avskrivningar hjälper dig att minska skatten för varje år
  • Om du har pengar och kunskap är det mycket svårt att misslyckas
  • Fastigheter blir mer värda i samband med inflation, vilket är en stor trygghet
  • Du har möjlighet att låta fastighetsbolaget gå i arv och överföra ägandeskapet

Hur får man lån från banken?

Det första steget i att få ett lån till ett fastighetsbolag beviljat är att registrera ett företag och välja en bolagsform. Därefter behöver du boka in ett möte med banken, för att diskutera vilka möjligheter du har.

Gäller det en mindre fastighet som redan har hyresgäster brukar det gå lättare, men det är inte ovanligt att banken kommer att kräva en borgensman eller att det redan finns större kontanta belopp. Att spara ihop pengar är inte alltid det enklaste och det är viktigt att vara medveten om att det tar tid. Av denna orsak är det många som väljer att börja med att spara i fastighetsaktier eller fastighetsfonder, för att på så vis få en bra grund.

Anlita besiktningsman och jurist vid köp

När man handlar med fastigheter är det stora summor pengar som är inblandade och är det något du vill undvika så är det att ”köpa grisen i säcken”. Därför är det viktigt att du ser till att ha en jurist och en besiktningsman nära tillhands i sambans med ditt köp. Genom att genomföra besiktningen kan du säkerställa att fastigheten är lämplig och att alla lagfarterna kommer att hanteras på ett professionellt och korrekt sätt.

Tips på bok för att starta fastighetsbolag

Det finns flera riktigt bra böcker som du kan använda dig av för att få en större inblick i fastighetsbranschen och lära dig mer om hur du ska gå tillväga för att starta ett fastighetsbolag.

Fördelar och nackdelar med eget fastighetsbolag

Som tidigare nämnt är några av de främsta fördelarna med att äga ett eget fastighetsbolag att du får ett stabilt och bra kassaflöde samt att investeringen är enkel att räkna ut och förstå sig på och att du i många fall kan belåna upp till 60-75 %. Att äga ett fastighetsbolag är en mycket långsiktig investering som klarar av inflation på ett alldeles utmärkt sätt.

Hur är det då med nackdelar? Jo, visst finns det även sådana. En nackdel är att du kommer behöva en stor kontantinsats för att kunna göra ditt fastighetsköp, men du behöver också ha en förvaltning av fastigheten. Det finns inte heller någon gemensam handelsplats för fastighetsbolag och eftersom fastigheter har ett stort enhetsvärde kan det vara svårt att diversifiera. Transaktionstiderna är långa och transaktionskostnaderna höga. För de allra flesta brukar det dock löna sig i längden.